Blog

Onderschat ransomware niet en bescherm jezelf tegen aanvallen
In een wereld waar steeds meer gegevens digitaal worden opgeslagen, zijn er ook steeds meer vormen van cyberaanvallen. Een van deze vormen is ransomware. Bij ransomware gijzelen cybercriminelen computersystemen of bestanden en eisen vervolgens veel losgeld van het slachtoffer.
Afbeelding

4 september 2023

De afgelopen jaren heeft deze vorm van cyberaanval een flink aantal slachtoffers gemaakt, zowel individuen als bedrijven zijn het slachtoffer geworden. Ondanks de snel groeiende dreiging van ransomware zijn veel mensen zich niet bewust van de gevaren en hoe ze zich er tegen kunnen beschermen. In dit artikel gaan we dieper in op de gevolgen en lichten we zes manieren toe waarop je ransomware kan voorkomen.

 

Soorten ransomware

 

  1. Crypto ransomware: bij deze vorm van ransomware aanvallen versleuteld de crimineel de belangrijke bestanden en systemen die op de computer staan. De computer zelf werkt hierbij nog wel naar behoren.
  2. Locker ransomware: bij deze vorm van ransomware aanvallen versleuteld de crimineel ook belangrijke data en systemen. Maar bij deze vorm versleuteld de crimineel ook de basisfunctionaliteiten van de computer waardoor de computer niet meer werkt volgens behoren.

 

Gevolgen van ransomware

Een ransomware aanval kan veel (ernstige) gevolgen met zich mee brengen, maar wij bespreken de vijf meest voorkomende gevolgen:

  1. Verlies van toegang tot bedrijfsgegevens: een van de meest directe gevolgen van een aanval is dat je de toegang verliest tot belangrijke bestanden en gegevens. Vaak zijn deze gegevens vertrouwelijk en wil je deze niet in handen hebben van een crimineel.
  2. Reputatieschade: zodra een ransomware aanval bekend wordt bij de klanten en partners van een bedrijf kan dit leiden tot verlies van vertrouwen. Klanten en partners kunnen hun vertrouwen in een bedrijf verliezen, omdat ze bang zijn dat hun gegevens gedeeld worden met de crimineel en mogelijk ook met de buitenwereld.
  3. Bedrijfsstilstand: voor bedrijven kan een ransomware aanval leiden tot tijdige of zelfs langdurige stilstand van de bedrijfsactiviteiten. Zonder toegang tot belangrijke gegevens en systemen kunnen bedrijfsprocessen stil komen te liggen.
  4. Juridische en regelgevende gevolgen: in sommige gevallen kunnen bedrijven flinke boetes ontvangen doordat de aanval inbreuk heeft gegeven in de privacy van de klanten en/of partners. Daarnaast kan een bedrijf juridische gevolgen ondervinden van het niet juist naleven van de gegevensbeschermingswetten en -voorschriften.
  5. Financiële schade: door het betalen van het losgeld (ransom) kan het bedrijf enorme financiële schade oplopen, hierbij moet je dan ook vertrouwen op de goedheid van de crimineel. In veel gevolgen worden de gegevens namelijk niet vrijgegeven na de betaling. Daarnaast moeten bedrijven vaak veel geld neerleggen om de systemen en gegevens te herstellen.

 

Uiteraard zijn alle gevolgen van een ransomware aanval vervelend. Voorkomen is dus beter dan genezen. Daarom delen wij nu 6 manieren waarop je een ransomware aanval kan voorkomen.

 

1. Goede antivirus programma’s

Het installeren van een goed antivirus programma is de eerste verdediging tegen cyberaanvallen. Antivirus programma’s zijn namelijk gebouwd om verdachte en kwaadaardige software te detecteren. Dit betekent dat ze ransomware kunnen identificeren op basis van verzamelde gegevens. Daarnaast scant een antivirus constant inkomende en uitgaande netwerkactiviteiten en bestanden om verdachte situatie te herkennen. Met de krachtige antivirus programma’s van TendenZ IT bescherm je jezelf tegen ransomware en andere verdachte software. Met onze constante monitoring van de netwerkactiviteiten houdt je je bedrijf veilig.

 

2. Bescherm tegen phishing

Phishing is een van de meest voorkomende manieren om ransomware te verspreiden. Bij phishing proberen criminelen je naar een valse website te lokken doormiddel van e-mails. Deze e-mails zijn vaak moeilijk te onderscheiden van een echte mail. Daarom is het belangrijk om je medewerkers te trainen in het herkennen van deze mails en is het hebben van een goed spamfilter van groot belang.

 

TendenZ IT biedt een eigen e-mailbeveiligingssoftware aan waarmee je extra beschermt bent tegen de gevaren van phising. De software zorgt voor encryptie van de e-mail op een eenvoudige manier. Deze geavanceerde encryptie zorgt ervoor dat je e-mails veilig blijven, maar dat het ook gemakkelijk is om ze te verzenden, ontvangen en openen. Het is daarnaast ook mogelijk om inkomende en uitgaande berichten te beveiligen en automatisch veilig te versturen op het moment dat het bericht vertrouwelijke informatie bevat. Met de e-mailbeveiligingssoftware van TendenZ IT kunnen ook malware- en ransomwarevirussen worden gedetecteerd. Daarnaast biedt de software je inzicht in wanneer de mails zijn ontvangen, geopend en gelezen.

 

3. Beperk USB-gebruik

USB-apparaten kunnen gemakkelijk ransomware verspreiden zodra ze worden aangesloten op andere apparaten. Op het moment dat een USB-apparaat geïnfecteerd is met de ransomware kan deze vrij zijn gang gaan in andere apparaten waar hij in wordt aangesloten. Daarnaast is het mogelijk dat een crimineel bij een bedrijf langs gaat en een USB-apparaat achterlaat op een strategische plek. Nietsvermoedende medewerkers gebruiken vervolgens dit apparaat en hun computer wordt geïnfecteerd met ransomware.

 

4. Maak regelmatig back-ups

Het regelmatig maken van back-ups is een van de meest effectieve maatregelen om jezelf te beschermen tegen de gevolgen van een ransomware aanval. Dit zorgt er namelijk voor dat als je getroffen bent door een ransomware aanval, je gegevens kan herstellen en nog relatief recente, niet geïnfecteerde gegevens tot je beschikking hebt.

Het beschermen van jouw gegevens is onze prioriteit en daarom bieden wij drie verschillende managed back-up-oplossing aan. Als je slachtoffer wordt van een ransomware aanval dan staan onze back-ups klaar om jouw bedrijf zo snel mogelijk weer operationeel te hebben.

 

5. Update je software

Door het regelmatig updaten van je software wordt de beveiliging van je systemen verbeterd. Software-updates bevatten vaak oplossingen en verbeteringen voor beveiligingslekken. Door deze regelmatig te updaten is het voor criminelen lastiger om binnen te komen. Daarnaast zijn oudere versies simpelweg gevoeliger voor ransomware aanvallen.

 

6. Een goede IT-partner

Het hebben van een goede IT-partner geeft geen garantie, maar is wel van groot belang om cyberaanvallen te voorkomen. Een IT-partner heeft de juiste ervaring en expertise om jouw bedrijf te ondersteunen op het gebied van beveiliging. Daarnaast kan een IT-partner helpen bij het implementeren van goede back-up strategieën en herstelplannen. Dit betekent dat in het geval van een ransomware aanval, de gegevens snel hersteld kunnen worden zonder dat je hoeft te betalen aan de crimineel.

 

TendenZ IT als IT-partner

Met TendenZ IT als jouw betrouwbare IT-partner minimaliseer je de risico’s op ransomware aanvallen. Bij TendenZ vinden we het belangrijk dat we jouw bedrijf helpen met de juiste expertise en dat we de juiste oplossingen bieden. Daarom bieden wij een security check aan bij TendenZ IT om vanuit daar verder te kijken naar de mogelijkheden om tot de beste oplossing te komen voor jouw bedrijf.


Is jouw IT-infrastructuur klaar voor de toekomst?